För alla er som föredrar video framför läsning har vi plockat fram en video där Avanza berättar om hur man får den bästa räntan på sitt bolån.
Avsnittet behandlar följande punkter.
Du behöver alltså inte ens se hela avsnittet. Hoppa till den del du tycker verkar intressant. Men det är ingen dum idé att se hela avsnittet 🙂
- 0:33 – Hur bestäms egentligen styrräntan?
- 1:00 – Hur ofta kan vi förvänta oss att Riksbanken höjer räntan och när sker det här?
- 1:22 – Hur hög har bolåneräntan varit historiskt?
- 2:32 – Ska man binda räntan eller inte?
- 5:45 – Hur prutar man på sitt bolån?
- 6:35 – Säg till banken att ni vill beställa ett amorteringsunderlag för att underlätta förhandlingarna av ränterabatter
- 7:53 – Tips från coachen!
- 8:21 – Vad är listränta och snittränta?
- 9:46 – Avanzas Bolån+
- 10:28 – Ska man amortera eller inte?
- 13:32 – Sammanfattning
Bolåneränteläget är inte roligt just nu.
Efter årtal med låga bolåneräntor är det många av oss som känner av det nya ränteläget. Det har blivit dyrt och kommer sannolikt bli ännu dyrare, i alla fall om man ska tro ekonomer som är insatta i ämnet.
Tittar man t.ex. på Nordeas boränteprognos så kan vi komma att se en räntesänkning först i mitten av 2024. Men som ni vet är det ingen som kan sia om framtiden. En prognos är en prognos.
Här kan den som är intresserad djupdyka i boränteprognoser för bolån. Vi har samlat samlat länkar till ett flertals bankers boränteprognoser på ett och samma ställe. Detta för att du enklare ska kunna få en mer nyanserad bild av dagens ränteläge och förhoppningsvis framtiden.
Bolånen konsumerar en allt större del av den disponibla inkomsten. I ett videoklipp som Swedbank la på sitt Instagramkonto den 30 augusti berättar Arturo Arques (Privatekonom hos Swedbank) att den som köper en bostad idag behöver i genomsnitt lägga en tredjedel av sin disponibla inkomst på boendeutgifter. Arturo berättar också att det antagligen inte kommer bli bättre i närtid eftersom att Riksbanken kan komma att behöva höja styrräntan ytterligare och att detta således kan komma att påverka på bolåneräntorna.