Sund Privatekonomi

  • Hem
  • Låna pengar
    • Bolån
      • Byggnadskreditiv
      • Flytta bolån till annan bank
      • Pantbrev
    • Privatlån
      • Flytta Privatlån till annan bank
    • Gröna Lån
  • Juridiska Mallar
  • Köpa bostad utomlands
  • Bloggen – Alla inlägg
    • Kategori: Spara Pengar
    • Kategori: Låna Pengar

Juridiska dokument, mallar & avtal.

Juridiska Dokument & Mallar

Här kan du skapa juridiska dokument online med hjälp av färdiga mallar. Det finns färdiga mallar för de flesta scenarion du kan tänka dig.

>>> Här finns Juridiska mallar. <<<

Artikelns Innehåll

  1. Juristhjälp – En introduktion
  2. Vilka juridiska dokument behöver en privatperson?
  3. Samboavtal
  4. Äktenskapsförord
  5. Gåvobrev
  6. Skuldebrev
  7. Skilsmässa
  8. Bodelningsavtal
  9. Bouppteckning Dödsbo
  10. Regressavtal
  11. Testamente
  12. Fullmakt
    1. Framtidsfullmakt
  13. Hyresavtal Mallar
  14. Dokumentförvaring
  15. Vad kostar en jurist?
  16. Gratis juridiska mallar
  17. Juridiska mallar online

Juristhjälp – En introduktion

Juristhjälp, det är något de flesta av oss behöver förr eller senare oavsett om vi är medvetna om det eller inte.

Juridiska dokument är nämligen en del av en sund privatekonomi men det är långt ifrån alla som är medvetna om detta. Och bland de som faktiskt är medvetna om att de t.ex. skulle behöva skriva ett samboavtal är det en stor del som struntar i det eller skjuter på det tills dess att det är för sent.

Anledningen till att man skriver juridiska dokument är oftast inte för att reda ut en tvist idag, utan istället för att undvika en framtida tvist. Ett juridisk dokument är en överenskommelse om framtiden i skrift.

Med juristhjälp kan få du hjälp med att t.ex. behandla frågor kring vad som händer om ett samboförhållande tar slut, vad som händer när man skiljer sig eller vem som kommer ärva din egendom den dagen du inte är här.

Vilka juridiska dokument behöver en privatperson?

Det finns ett otal juridiska dokument för privatpersoner, en del mer förekommande än andra. Vilka dokument som du kan behöva beror din situation och dina önskemål. Allas privatekonomi ser olika ut och det är viktigt att man utgår från sig själv när man upprättar sina juridiska dokument.

Det finns dock ett par juridiska dokument som är bra för väldigt många av oss oberoende av vår situation. Obs. Detta är endast ett par exempel.

  • Testamente – Vem ska ärva?
  • Fullmakt / Framtidsfullmakt – Vem vill du ska ha rätt att hjälpa dig?
  • Samboavtal / Äktenskapsförord – Vad vill ni ska hända om ni väljer att gå delade vägar?

Samboavtal

Många av oss lever någon gång i livet i ett samboförhållande. Alltså att man träffar någon och flyttar ihop i en gemensam bostad.

När man flyttar ihop med någon är allting ofta väldigt bra och man ser fram emot något nytt och spännande tillsammans. Men här är det viktigt att ta ett steg ut ur bubblan och faktiskt fundera på vad som faktiskt skulle hända och vad man vill ska hända om man väljer att gå delade vägar längre fram.

Det är oftast bäst och enklast att hantera dessa frågor redan från början för att undvika eventuella problem i framtiden och en eventuell tvist.

Mall för Samboavtal.

Äktenskapsförord

Ett samboavtal slutar gälla den dagen ni väljer att gifta er. Oavsett om ni haft ett samboavtal tidigare eller inte kan det vara en god idé att ha en diskussion om hur ni vill att era tillgångar skall komma att fördelas vid en eventuell skilsmässa.

Obs. Ett äktenskapsförord behöver registreras hos Skatteverket.

Mall för Äktenskapsförord.

Gåvobrev

Ska du ge ett av dina barn en större summa pengar eller kanske till och med en fastighet. Då kan det vara bra att upprätta ett gåvobrev som anger under vilka former detta sker.

Är det ett förskott på arvet eller inte? – Detta kan du reglera med ett gåvobrev för att barnen i framtiden inte ska bråka om arvet du lämnar efter dig.

Du kan även reglera mycket annat med hjälp av ett gåvobrev. Du kan t.ex. ange att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom, eller att gåvan inte får pantsättas, säljas eller på något annat sätt överlåtas.

Mall för Gåvobrev.

Skuldebrev (Revers)

En annan klassiker är ett skuldbrev. Du signerar ett skuldebrev hos banken om du behöver låna pengar. Av samma anledning kan det vara en god idé att upprätta ett sådant avtal om du lånar du dina pengar.

Ett skuldbrev kan du upprätta om lånar ut eller får låna pengar. Det reglerar vilka villkor som gäller under lånetiden. Utöver lånebelopp kan ett skuldebrev även reglera t.ex. om ränta ska betalas och när den i sådana fall skall betalas.

Mall för Skuldebrev.

Skilsmässa

Antalet skilsmässor i Sverige varierat under 2000-talet men trenden har varit stigande. Det är inget konstigt att skilja sig i Sverige. Det är dock viktigt att ni genomför skilsmässan på ett så korrekt sätt som möjligt för att undvika framtida problem.

Mall för Skilsmässa.

Bodelningsavtal

Har ni valt att gå delade vägar? – Då kan det vara bra att upprätta ett bodelningsavtal. Detta gör ni för att ingen av er i efterhand skall kunna kräva något till följd av bodelningen. Ett bodelningsavtal kan ses som det ”ekonomiska avslutet” på ert förhållande.

Det finns fler anledningar till att upprätta ett bodelningsavtal. Vi nämner endast ett par exempel.

Äger ni en bostad tillsammans kräver banken ett bodelningsavtal som anger vem som ska ta över bostaden och de gemensamma lånen. Vidare behövs ett bodelningsavtal även för att ansöka om lagfart om det gäller en fastighet.

Mall för Bodelningsavtal.

Bouppteckning Dödsbo

När någon går bort behöver man göra en bouppteckning för den avlidne. I en bouppteckning ställer man upp tillgångar och skulder inför en kommande arvsskiftning. Även dödsbodelägare sammanställs i en bouppteckning. Ofta kan en begravningsbyrå vara behjälplig med att ställa upp en bouppteckning. Det är också tillåtet att ställa upp en bouppteckning på egen hand.

En bouppteckning behövs bland annat för att:

  • Kunna avsluta konton på banken
  • Kunna sälja bostäder
  • Kunna sälja aktier och andra värdepapper
Mall för Kallelse till Bouppteckning.

Regressavtal

Ett regressavtal reglerar betalningsansvaret mellan två eller flera låntagare. Det är ett avtal som kan upprättas mellan två privatpersoner. Ett regressavtal kan inte användas mot banken. Står man gemensamt på ett lån så är man solidariskt betalningsansvarig mot banken, d.v.s. att banken kan kräva samtliga låntagare på pengar även om det finns ett regressavtal.

Ett regressavtal kan istället nyttjas för att kräva en annan låntagare på pengar enligt det signerade avtalet.

Mall för Regressavtal.

Testamente

Ett testamente kan vara bra att ha i alla lägen, oavsett vilken familjebild du har. Med ett testamente kan du styra hur du vill att ditt framtida arv ska fördelas.

Även om du har det som en gång i tiden kallades för en traditionell familj, alltså gift med gemensamma barn så finns det fördelar med att upprätta ett testamente. En sådan fördel är något som kallas enskild egendom. Att testamentera sitt arv i form av enskild egendom kan eventuellt skydda ditt barn genom att det arv som denne får skyddas vid en eventuell skilsmässa genom att inte ingå i en eventuell framtida bodelning.

Om du lever i ett samboförhållande och ni har gemensamma barn är det viktigt att skriva ett testamente om du vill att sambon ska ärva din kvarlåtenskap. En sambo ärver inte det du lämnar efter dig enligt den legala arvsordningen. För att uppnå detta behöver du upprätta ett testamente.

Idag är det också väldigt vanligt att vara gift och ha ett eller flera barn från ett tidigare förhållande. I detta fall kallas barnen från det tidigare förhållandet för särkullbarn. Särkullbarn kan ha stor påverkan på hur det framtida arvet fördelas.

T.ex. har ett särkullbarn rätt till att få ut halva sin laglott i samband med sin förälders bortgång. Detta skulle t.ex. kunna innebära att det gemensamma boendet du har med dina nuvarande make/maka behöver säljas för att betala ut särkullbarnens laglott.

Det finns många fler anledningar om varför ett testamente är bra att ha. Detta var endast ett par vanliga scenarion. Be gärna om juristhjälp för att bena ut din egen efterlevande-situation.

Mall för Testamente

Fullmakt

En fullmakt är en klassiker när det kommer till dokument man egentligen vet att man behöver men aldrig kommer till skott med att upprätta.

Med en fullmakt kan du göra livet enklare både för dig själv och människorna omkring dig. En fullmakt gör det möjligt för någon annan att utföra ärenden åt dig.

Banken brukar ha färdiga dokument du kan fylla i och lämna in till banken kostnadsfritt. Men deras fullmakt gäller då endast på banken. Vill du ha hjälp med att upprätta en mer komplett fullmakt kan det vara klokt att ta hjälp av en jurist.

Mall för Fullmakt

Framtidsfullmakt

Det finns numera även något som heter framtidsfullmakt. En framtidsfullmakt är avsedd att träda i kraft ”i framtiden”, den dagen då du själv inte kan utföra dina ärenden. T.ex. vid sjukdom.

Den skiljer sig alltså från en traditionell fullmakt som vanligt träder i kraft vid signering av fullmakten.

Mall för Framtidsfullmakt

Hyresavtal Mallar

Hyresavtal kommer i många former. Det är viktigt att rätt typ av avtal upprättas för att ditt hyresavtal skall vara giltigt. Genom att nyttja en juridisk mall undviker du formaliafel eller viktiga punkter som bör behandlas i avtalet.

Hasta inte igenom avtalsbiten när du hyr ut boende. Det kan bli ett dyrt misstag och innebära utdragna processer. Det finns idag färdiga mallar för uthyrning som endast kostar ett par hundralappar. Med ett juridiskt korrekt hyresavtal kan du sova lugnt om natten och reducera eventuella framtida otrevligheter.

Nedan hittar du mallar för olika hyresavtal.

Mallar för att skapa hyresavtal.

Mall Andrahandskontrakt Lägenhet (Hyresrätt & Bostadsrätt)

När du hyr ut din hyresrätt i andra hand blir du i praktiken en hyresvärd. För att skydda dig själv och undvika missförstånd med din hyresgäst är det väldigt viktiga att du upprättar ett andrahandskontrakt för uthyrning av hyresrätt eller bostadsrätt.

Ett hyresavtal för uthyrning av hyresrätt och bostadsrätt i andra hand behandlar bland annat hyresnivå och uppsägningsvillkor men även mycket annat.

Hyra ut ett rum (Inneboende)

Att hyra ut ett rum är väl inte så knepigt, eller? Även om du endast hyr ut ett rum så är det viktigt att upprätta ett hyresavtal. Utöver det man först kommer att tänka på som hyresnivå och över vilken period finns en mängd andra punkter att diskutera.

Ett par frågor man bör fundera över och reglera i ett hyresavtal är till exempel:

  • Objektet (rummet) behöver specificeras. Vad är det som faktiskt hyrs ut?
  • Hyrs rummet ut möblerat eller omöblerat?
  • Ska hyresgästen ha tillgång till andra utrymmen som t.ex. kök och tvättstuga?

Detta var endast ett par frågor som bör regleras i ett avtal men det finns givetvis fler. En färdig juridisk mall hjälper dig jobba igenom viktiga frågor som behöver behandlas även om du ”bara” hyr ut ett rum.

Hyresavtal Villa (Fastighet)

Ska du hyra ut din villa? Villorna i Sverige är ofta värderade rätt högt idag. Genom att upprätta ett juridisk korrekt hyresavtal när du hyr ut din villa minskar du ekonomiska och juridiska risk.

Hyresavtal kontorsplats / lokal

Är du en av många företagare som hyr ut en kontorsplats eller kanske en stol i frisörsalongen? Glöm inte att skriva ett hyresavtal för att bl.a. minska risken ditt inkomstbortfall.

Dokumentförvaring av juridiska dokument

Juridiska dokument är värdehandlingar och som du säkert förstår är det viktigt att förvara dessa på en säker plats.

Idag finns det en del juristbyråer som erbjuder dokumentförvaring av juridiska dokument. Exakt vad som ingår i tjänsten ”dokumentförvaring” kan skilja sig mellan de olika leverantörerna.

Men det finns juristbyråer som kan förvara dina juridiska dokument och automatisera en del av tillhörande process. Gäller det t.ex. ett testamente finns det juristfirmor som kan förvara ditt testamente tills den dagen du skulle gå bort för att sedan per automatik se till att testamentet landar i rätt händer. På detta sätt behöver du inte oroa dig för att ditt testamente ska ligga oupptäckt på okänd plats.

Vad kostar en jurist?

En jurist kan kosta en slant och det är många gånger av den anledningen många av oss drar sig från att anlita en jurist. Men vänta inte för länge med att upprätta nödvändiga juridiska dokument. Det blir ofta dyrare att tvista i domstol om något man inte är överens om.

Mycket har hänt på juristfronten de senaste åren. Juristbyråerna har blivit mycket mer digitala och riktar sig mot den stora massan på ett sätt de inte gjort tidigare.

Många standardärenden går idag att sköta via digitala lösningar där en jurist inte behöver vara inblandad och således kan priset hållas nere. Idag erbjuds många standardiserade avtal för ett par hundralappar.

Personlig Rådgivning

Personlig rådgivning är givetvis att föredra om möjligt. Då ökar du chansen att dina juridiska dokument blir korrekta och att du faktiskt upprättar de juridiska dokument du faktiskt behöver.

Men även om detta alternativet är att föredra så är det också ett mer kostsamt alternativ, i alla fall här och nu. Men om du skapar t.ex. ett samboavtal men missar att du också behövde ett skuldebrev kan en digital process bli dyrare i slutändan.

Ett kostnadsfritt möte

Det har blivit alltmer vanligt att juristfirmor erbjuder ett första möte kostnadsfritt utan något köpkrav. Detta möte syftar ofta till att kartlägga din situation och vad du kan tänkas behöva hjälp med.

Därefter kan du få personlig hjälp av samma rådgivare med att sätta ihop dina juridiska dokument eller så kan du nyttja deras digitala tjänst. Det finns flera aktörer på marknaden att nyttja.

Gratis Juridiska Mallar

Gratis är gott brukar man väl säga. Och visst vore det toppen om du hittade kostnadsfria juridiska mallar som ger dig det skydd du behöver. Men juridiken kan vara komplex och skiljer sig från familj till familj och person till person.

Man ska därför vara försiktig med ”gratis juridiska mallar” som man kan hitta på webben. För en lekman kan det vara svårt att bedöma om mallen möter korrekta formkrav, inte är föråldrad och att mallen faktiskt ger dig det skydd du behöver. Vidare vet du i många fall inte vem som har skapat mallen, är den en jurist eller privatperson?

Idag finns det ett par aktörer online som erbjuder juridiska mallar, ofta till konkurrenskraftiga priser.

Juridiska mallar online

Juridiska Dokument är en av flera aktörer som erbjuder juridiska mallar online. Du kan även kontakta dem för att stämma av om det juridiska dokument du vill köpa ger dig det skydd du önskar.

I skrivande stund ingår det alltså juridisk rådgivning tillsammans med ditt köp av mall hos juridiska dokument.

Länkarna till mallar i denna artikel är annonslänkar.

Senaste blogginläggen

  • Räkna ut månadskostnad på lån
  • Vilken bank har lägsta bolåneräntan just nu?
  • Tjäna Pengar Hemifrån Seriöst
Här kan du jämföra bolåneräntor!
Här finns Juridiska mallar.

Bloggens Kategorier

  • Blandat (4)
  • Låna Pengar (7)
  • Räkna Ut (1)
  • Spara Pengar (3)

Jämför Lån

Zmarta
Sambla
Lendo
Compricer

Börja Spara

Nordnet
Savr
Sigmastocks

Annonser

Jämför Lån

Bloggen

  • Räkna ut månadskostnad på lån
  • Vilken bank har lägsta bolåneräntan just nu?
  • Tjäna Pengar Hemifrån Seriöst

Allmänt

  • Vad är Privatekonomi?
  • Om oss
  • Kontakta oss

Bra att veta

På denna webbplats presenteras "Bra att veta"-information. Informationen är generell och alltså inte invididanpassad! Prata med en licensierad rådgivare om du behöver personlig rådgivning.

Denna webbplats innehåller annonslänkar.

Copyright © 2023

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den mest relevanta upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och upprepade besök. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till användningen av ALLA cookies. Du kan besöka "Cookieinställningar" för att ge ett kontrollerat samtycke.
CookieinställningarAcceptera Alla
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SPARA OCH ACCEPTERA