
Vad är privatekonomi? – Privatekonomi berör alla. Oavsett om du upplever att du har en god ekonomi eller en mer ansträngd ekonomi så är privatekonomi uppbyggt på samma sätt för oss alla. Välbärgad eller inte så är den uppbyggd med samma beståndsdelar. Detta är bra eftersom det då är enklare att lära ut privatekonomi.
Privatekonomi handlar om trygghet och möjligheten att få vardagen att gå runt. I alla fall om man ska översätta det till vanlig svenska. En del andra skulle kalla det hushållning av en privatpersons pengar. Hur som helst så är privatekonomi uppbyggt av fyra kategorier och varje del fyller sin funktion.
De olika kategorierna kan jämföras med kostcirkeln. Det är viktigt att se över alla för att få en hälsosam privatekonomi.
Men vad är privatekonomi? – Vilka är beståndsdelarna?
Privatekonomi kan delas in i fyra kategorier: Sparande, Lån, Försäkringar och Familjejuridik.
- Sparande (Inkl Pension)
- Lån
- Försäkringar
- Familjejuridik
1) Sparande
Att spara pengar är viktig del av din privatekonomi. Sparandet i sig kan delas in i tre delar.
Buffertsparande
Buffertsparande behöver du för att skydda dig mot oförutsedda utgifter. Detta är oftast ett sparande på ett vanligt sparkonto som finns lätt till hands när du behöver det. Detta kan vara för att betala för bilservice när bilen plötsligt lägger av eller veterinären om hunden plötsligt blir sjuk. Ja, egentligen vilket utgift som helst som du inte räknat med.
Generellt så brukar det rekommenderas att en privatperson har ca två månadslöner i buffertsparande. Men då våra liv ser annorlunda skiljer sig också också behovet av hur mycket man behöver ha i buffertsparande.
Du kanske bor i en hyresrätt utan hund och inga barn, äger ingen bil och har inte mycket annat som kan kosta dig pengar. Eller så kanske du bor i en villa, har barn, äger en bil och ett fritidshus. Som du säkert förstår så skiljer sig behovet av buffertsparande beroende på hur ditt liv ser ut. Det viktiga är att du känner att du har pengar för att täcka det mest akuta och en plan för hur du hanterar eventuell utgift som du inte kan betala med ditt buffertsparande.
Sparande med lång sparhorisont
Du har kanske hört talats om inflation? Inflation innebär att pengar förlorar sitt värde med tiden eftersom att saker och ting blir dyrare i samhället. En glass var billigare när du var barn jämfört med idag. Värdeminskningen skiljer sig från år till år men Riksbankens mål är att jobba mot 2 procents värdeminskning per år.
Om du har pengar som du inte avser att nyttja på ett antal år så kan det vara en god idé att se över möjligheterna till att få värdeutveckling på pengarna eller i alla fall se till att de behåller sin köpkraft. Ett populärt sparande i Sverige vad gäller långsiktigt sparande är fondsparande. Denna typ av sparande är dock förknippat med risk, du kan alltså förlora pengar. Du bör således läsa på en del om fondsparande innan du investerar pengar.
Pensionssparande
Pensionssparandet är den tredje typen av sparande. Detta sparande är i sig indelat i tre delar; premiepension, tjänstepension samt privat pension. Samtliga delar är viktiga för din framtida pension.
Premiepension (PPM) är en del av pensionen som staten avsätter och betalar ut åt dig. Dessa pengar är placerade i en fond med namn AP7 Såfa om du inte har gjort något val. Du har möjlighet att göra ett annat fondval.
Tjänstepension är ett samlingsord för avtalspension och annan tjänstepension som individuell tjänstepension. Ungefär 9 av 10 av anställda i Sverige har en tjänstepension. I din avtalspension är det viktiga att se över både förvaltning och återbetalningsskydd. Återbetalningsskyddet avgör vem som får dina pengar om du skulle gå bort.
Privat Pension är den tredje delen av din pension. Det är ett viktigt komplement till din totala pension.
2) Lån
De flesta av oss kommer i kontakt med någon typ av lån eller kredit så småningom. Det kan vara t.ex. vara ett kreditkort, bolån, billån eller liknande.
Att t.ex. köpa en bostad idag utan ett bolån är svårt eller nästintill omöjligt för de flesta om man bor i tätort. Likaså kostar en bil också en bra slant om du vill ha en nyare modell. Att kunna förstå låntermer är således en viktig del för att kunna hantera denna del av din privatekonomi.
3) Försäkringar
Försäkringar är en annan del av din privatekonomi. Försäkringar handlar om trygghet genom riskminimering. Du betalar en premie för ett visst typ av skydd. Tanken är att skydda dig mot en större kostnad vid en eventuell skada. T.ex. en brand eller vattenskada i din bostad.
Exempel på ett par försäkringar.
- Personförsäkringar: Sjuk- och olycksfallsförsäkring, gravidförsäkring, barnförsäkring och Livförsäkring.
- Sakförsäkringar: Hemförsäkring, Villaförsäkring, Bilförsäkring och Djurförsäkring.
- Inkomstförsäkring (Vanligtvis via A-kassan)
Du har ofta också försäkringar via jobbet där du slipper betala försäkringspremien personligen men det är bra att ta ställning till hur du vill ha det. Du har t.ex. ofta en livförsäkring via ditt kollektivavtal.
4) Familjejurdik
Ofta kan en jurist hjälpa dig se över din ekonomi ur en juridisk perspektiv och hjälpa dig upprätta viktiga dokument. Du kan t.ex. styra vad som händer med dina tillgångar den dagen du går bort. Eller lite närmare vardagen få hjälp med att upprätta ett samboavtal för att skydda er både utifall att ni bestämmer er gå skilda vägar.
Familjejuridik kan kännas avlägset och som något man kanske inte behöver. Men detta är just en sådan sak som man inte vet att man behöver förrän man behöver det och i det läget kan det vara för sent. Det är därför klokt att sätta sg ner med jurist för att se över sitt juridiska skyddsnät.
Privatekonomi utbildningar (Gratis)
Vi försöker ge dig bra och relevant information som berör din privatekonomi. Men det finns även andra resurser för den som vill bli proffs på privatekonomi.
Digital kostnadsfri utbildning
Finansinspektionen tillsammans med nätverket Gilla din ekonomi har 2021 lanserat en digital utbildning om privatekonomi för den som vill lära dig mer. Utbildningen är kostnadsfri.
Du har mer information om utbildningen här.
Utbildning för yngre: Banken besöker skolan.
De flesta banker har olika samhällsengagemangsprogram. Till följd av detta besöker en del banker skolor efter inbjudan för att tala om privatekonomi. Ofta behandlas grundläggande ämnen som t.ex. budgetering, hur man betalar en faktura och vad som händer om man inte kan betala sin faktura.
Om du tror att det kan vara intressant för ditt barn och skolkamraterna kan du kontakta bankerna för mer information.
Nordea utbildar ungdomar via sin utbildning Ekonomipejl.
Swedbank utbildar ungdomar via sin utbildning – Ung Ekonomi.
Det finns säkerligen fler banker som gärna kommer ut och föreläser.