
Privatekonomi kan i praktiken delas in i fyra kategorier enligt följande; sparande, lån, försäkringar och familjejuridik. Om du har intresse för det så kan du se över samtliga delar på egen hand med hjälp av information som du hittar på Internet. Det finns många fina informationssidor.
Vi har sedan tidigare skrivit ett par rader om ovan nämnda kategorier. Artikeln är en bra start i ditt informationssökande och vi har länkat vidare till andra kostnadsfria resurser – Vad är Privatekonomi?
Men det finns också ett värde i privatekonomisk rådgivning. Även för den som är intresserad av ekonomi är det en god idé att sätta sig ner med en ekonomisk rådgivare. Detta eftersom att oavsett vad det gäller så är det ofta bra att bolla sina tankar med någon.
Privatekonomi kan som sagt delas in i fyra kategorier men varje kategori har i sin tur olika delar som är viktiga att se över. För den ovane är det lätt att man missar något när man sköter allt på egen hand. Om man inte vet om att man t.ex. bör se över sitt återbetalningsskydd på sin tjänstepension så eftersöker man inte heller någon information kring detta.
Så det som talar för privatekonomisk rådgivning är just det, att man får möjligheten att ställa frågor och bolla sina tankar med en ekonomisk rådgivare som arbetar med privatekonomi dagligen.
Privatekonomisk rådgivning är bra men..
Vi skriver inte denna artikel på begäran av någon bank. Vi vet att det finns ett värde i privatekonomisk rådgivning men för att få ut det mesta av mötet med rådgivaren är det bra att vara förberedd. Rådgivaren som många gånger jobbar på bank kan ha en gedigen agenda och begränsat med tid. Har du läst lite på webben inför mötet så är det lättare att ta till sig informationen som presenteras.
Fundera även på vad du vill få ut från mötet med rådgivaren. Informera gärna rådgivaren redan innan mötet vad som är viktigt för dig, det som du vill behandla och få ut från ditt rådgivningsmöte.
Och sist men inte minst, ha koll på dina siffror. För att en ekonomisk rådgivare ska kunna hjälpa dig på bästa sätt behöver har koll på grundläggande information om din ekonomi.
- Vad har du i lön?
- Hur mycket har du i lån? Vilken ränta har du på lånen?
- Har du något sparande idag?
Exakt vilka frågor du kommer få besvara beror på vad du vill ha hjälp med. Oavsett så är det bra att allra minst ha svar på ovanstående frågor.
Banken erbjuder icke oberoende rådgivning.
Det är bra att känna till att de flesta banker erbjuder något som kallas icke oberoende rådgivning. Förenklat innebär detta i praktiken att de primärt utgår från sitt eget utbud av tjänster och produkter. Bank A erbjuder alltså gärna Bank A:s produkter och tjänster.
Privatekonomisk rådgivning måste dock alltid utgå från din situation och en ekonomisk rådgivare får inte ge dig ett råd som innebär en försämring för dig. Rådgivaren får alltså inte rekommendera bankens egna produkter om produkten du har hos en annan bank är bättre än vad de själva har att erbjuda.
Ett exempel: Om inte har sparat i fonder tidigare, alltså precis skall börja så kommer Bank A troligtvis erbjuda dig en av bankens egna fonder. Men har du redan påbörjat ditt sparande hos Bank B sedan en tid tillbaka så kommer rådgivaren att jämföra sitt utbud mot det du har hos Bank B. Din ekonomiska rådgivare kommer därefter att ge dig ett råd om vad du bör göra och varför du bör göra det.
Fråga gärna din ekonomiska rådgivare om de erbjuder icke oberoende rådgivning eller oberoende rådgivning och vad det innebär.
Budget och Skuldrådgivning via kommunen.
Kommunen erbjuder privatekonomisk rådgivning genom det som kallas budget och skuldrådgivning.
De flesta känner faktiskt inte till att kommunen erbjuder denna hjälp. Oftast kommer man i kontakt med kommunens budget och skuldrådgivare om man har lånat för mycket och känner att man inte klarar av att betala sina skulder. Men det kan vara bra att veta de faktiskt också erbjuder allmän privatekonomisk rådgivning och är kostnadsfri för den som bor i kommunen.
Om du känner att dina skulder börjar tynga dig och det börjat bli svårt att betala är det en bra idé att kontakta kommunen på direkten för att boka budget och skuldrådgivning.
Vänta inte! När det gäller skulder som börjar dra iväg så är tiden en fiende. Ta tag i problemet på direkten även om det känns jobbigt. Om du missar betalningar enligt lånets återbetalningsplan och inte tar tag i det kan skulden byggas på med avgifter och obetald ränta som till slut gör att ekonomin inte går att rädda.
Därmed är det väldigt viktigt att ta kontakt så snart som möjligt vid behov.
Du hittar mer information om budget och skuldrådgivning på Konsumentverkets hemsida.
Vad är skuldsanering?
Om du har hamnat i en situation där du inte längre kan betala dina skulder kan du ansöka om skuldsanering.
Skuldsanering innebär att du betalar en del av dina skulder i ett antal år framöver för att sedan bli befriad från att betala resterande del av skulderna som ingår i skuldsaneringen. Du kan läsa mer om skuldsanering på Konsumentverkets hemsida som du hittar en länk till ovan.
Tips inför mötet med en ekonomisk rådgivare.
Fundera på vad du vill ha ut från ditt möte och om du känner att du behöver det, våga ta en paus. Du kan ta emot ett förslag i ditt möte med banken men be att få återkomma. Då får du tid att smälta och fundera på om du vill genomföra förändringarna som rådgivaren föreslår eller om du behöver mer information.
Ställ hellre en fråga mycket än en för lite. Det är DIN privatekonomi och den är viktig. Det är därför viktigt att du vågar ställa eventuella frågor som du har. För rådgivaren är detta vardagsmat men för dig är det kanske första gången du ser över ekonomin.
Ställ alla dina frågor. Om något är oklart, boka gärna ett uppföljningsmöte för att ställa de frågor som dykt upp sedan sist.
Vad kostar ekonomisk rådgivning?
De flesta banker erbjuder gratis rådgivning till dig som privatperson. Du kan således ringa till kundservice hos den bank du tillhör för att få hjälp med att boka ett möte med en ekonomisk rådgivare.
Om du behöver hjälp med budget och skuldrådgivning från kommunen så kan du hitta mer information på din kommuns hemsida eller genom att ringa växeln hos din kommun.
Lycka till med din privatekonomi!