
Ja, du måste ha minst 15 procent i kontantinsats när du köper en bostad.
Det är i alla fall det generellt korrekta svaret i de flesta fall men inte alltid! Det finns tillfällen då du faktiskt kan köpa en bostad utan en kontantinsats.
I Sverige får bankerna ge dig ett bolån på upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde, detta innebär då att du behöver finansiera resterande 15 procent på egen hand. Det är detta som kallas kontantinsats.
Kontantinsatsen motsvarar vanligtvis pengar på konto, alltså pengar som du sparat ihop och ska betala in i samband med köpet av din bostad. Men egentligen handlar det inte om pengar på konto, allt handlar om att banken enligt gällande regelverk endast får bevilja dig ett bolån på maximalt 85 procent. Men hur du finansierar dina 15 procent kan diskuteras.
Vi vet i alla fall att säljaren givetvis vill ha 100 procent av försäljningspriset och att du kan få ett bolån på max 85 procent.
Så vad gäller egentligen? Måste man ha 15 procent i kontantinsats eller inte?
Svar, ja. Men kontantinsatsen behöver faktiskt inte vara pengar på ett sparkonto. Du behöver finansiera dina 15 procent av köpeskillingen men i vilken form finansiering sker spelar mindre roll.
Privatlån som kontantinsats
Det är faktiskt möjligt att betala kontantinsatsen med ett privatlån. Men även om det är möjligt är det inte alltid en klok idé.
Bostäder kostar en slant idag vilket innebär att 15 procent i kontantinsats på en bostad som kostar 2 miljoner blir 300 000 kr.
Jovisst, det är inte omöjligt att få ett privatlån på denna nivå beviljat. Men många gånger kräver det att man är obelånad eller väldigt lågt belånad sedan tidigare.
Glöm inte heller att privatlån har en högre räntesats än ett bolån eftersom det är ett lån utan säkerhet.
Annan bostad som kontantinsats
Om du har en bostad sedan tidigare och planerar att köpa en andra bostad, t.ex. ett fritidshus så skulle detta kunna vara ett alternativ.
Om du har en låg belåningsgrad på din primära bostad skulle du kunna låna 15 procent i kontantinsats på denna bostad och 85 procent på den nya bostaden. Tillsammans har du då dina 100 procent!
Denna modell är dock inte alltid så omtyckt men det kan vara värt att diskutera om du tror att detta skulle vara en bra lösning för dig.
Bra att ha 15 procent i kontantinsats
Även om det finns andra sätt att finansiera kontantinsatsen så är det viktigt fundera över potentiella konsekvenser som det skulle kunna medföra.
Glöm inte bort att lånen endast är en av flera utgifter när du äger en bostad. Detta är lätt att missa om man har bott i en hyresrätt tidigare.
När du äger din bostad finns det flera löpande utgifter som du inte har i en hyresrätt. Är det något som behöver åtgärdas i en hyresrätt ringer du hyresvärden men är det något som behöver åtgärdas i ditt hus eller bostadsrätt så behöver du själv stå för denna kostnad.
Oavsett om du har din kontantinsats på konto eller inte så är det en god idé att ställa upp en kalkyl på kostnader kopplade till ditt framtida boende. Om du inte klarar det själv så försök ta hjälp av en vän eller fundera på om du ska ta kontakt med en rådgivare. Ett bostadsköp är många gånger en av de största affärerna vi gör. Det är viktigt att göra det man kan för att ta bra beslut.