
Nytt år och nya möjligheter brukar man ju säga. Vi håller med! Vi drar igång det nya året med ett par enkla spartips för dig som vill minska på utgifterna för att spara pengar i vardagen. Spartipsen är enkla för att du ska kunna börja minska på dina utgifter redan idag.
Du kan gå igenom spartipsen steg för steg för att successivt minska dina utgifter. Men innan dess bjuder vi på en kort video. I denna video ger sparekonomen Christina Sahlberg hos Compricer ett par snabba övergripande spartips.
Enkla Spartips för att spara pengar i vardagen på Elektricitet
Ingen av oss har missat att elpriset är extremt dyrt just nu. Den som bor i en villa har fått känna av detta extra mycket. En del säger sig ha uppvärmningskostnader på 7 000 – 10 000 kr per månad! Denna känns således en given punkt att beröra.
Det finns långsiktiga och kortsiktiga sparåtgärder när det gäller att sänka sin elkostnad varje månad. En långsiktigt åtgärd är givetvis att förbättra bostadens isolering så att värmen inte släpps ut lika lätt. Denna kräver en del planering och pengar för att åtgärda. Idag fokuserar vi dock på enkla spartips som du kan applicera på direkten.
- Släck lampor i rummen där ingen befinner sig.
- Täta fönster vid behov för bättre isolering.
- Köp in timers för att hjälpa dig stänga av av elektronik som inte nyttjas.
- Kör igång tvättmaskinen endast när den är full.
- Kör igång diskmaskinen endast när den är full.
- Undvik AC.
- Låt håret lufttorka istället för att nyttja en fön.
Enkla Spartips för att spara pengar i vardagen på Mat
Laga mat hemma, den har du säkert hört innan. Det är ingen nyhet att man sparar pengar om man fixar lunchlådan hemma. Det är klart att det är trevligt att gå ut och käka med kollegorna på jobbet om kontoret har en äta ute tradition. Men! De kostar dig också 2 200 kr per månad om du ska käka ute varje dag om lunchen kostar 110 kr.
Men att köpa färdig lunch kan vara både bekvämt, trevligt och miljöombytet kan hjälpa dig ladda upp batterierna inför eftermiddagens utmaningar på jobb.
Allt behöver dock inte vara svart eller vitt. Ett enkelt spartips för att få ner matkostnaderna är variera lunchvanorna. Ät lunch ute med kollegorna varannan vecka och fixa matlådor varannan vecka. På detta sätt får du ner matkostnaderna samtidigt som du får en god nivå av miljöombyte varannan vecka.
De veckor du äter på kontoret kan du försöka äta lite snabbare så du hinner med en kortare promenad för att då även få in ett kortare miljöombyte.
- Gör lunchlådor.
- Baka eget bröd.
Handla Second Hand
Att handla Second Hand har har blivit bra mycket mer populärt nu jämfört med ett par år sedan. Att handla second hand är bra för miljön men ännu bättre för plånboken. Det är givetvis inte för alla och det finns bra och mindre bra second hand butiker. Utbudet kan också variera kraftigt vecka för vecka. Det kan därför vara en bra idé att kika in lite då och då när du har tid.
Hos second hand butiker är det vanligt att du hittar bl.a. kläder, leksaker, servis och möbler.
Lista med att par Second Hand Butiker så att du kan påbörja din second hand resa.
- Stadsmissionen
- Erikshjälpen
- Myrorna
- HUMANA Second Hand
Betala fakturor digitalt
Idag tar de flesta företag ut en avgift för att skicka ut fakturor per post till dig. Du kan ofta spara 25 – 60 kr per faktura om du istället väljer t.ex. e-faktura eller autogiro. Detta innebär att du sparar 300 – 720 kr per år per fakturaavsändare genom att börja betala digitalt istället.
Planera inköp och Bevaka
Om du planerar dina köp så slipper du handla i ”utsatt” läge. Då kan du avvakta med inköpet tills prisläget ser bra ut om priset är dyrt för tillfället. Gäller det produkter som t.ex. elektronik kan du nyttja tjänster som Prisjakt eller Pricerunner för att hålla koll på priset. Där kan du ställa in notiser som informerar dig när produkten går ner i pris.
Att planera dina inköp minskar också risken att du köper grisen i säcken, alltså att du köper en produkt som inte möter dina förväntningar. Gör research, bevaka och gör en bra affär.
Rabattkoder
Nyttja rabattkoder. Det kan ibland vara tidskrävande att leta efter rabattkoder online och även frustrerande när du märker att koden du hittat inte fungerar. Det finns dock konton på t.ex. Instagram som kontinuerligt publicerar aktuella rabattkoder. Passa på och låt någon annan leta rabattkoder åt dig.
Via ditt jobb kan du ibland ha tillgång till Benify. Hos Benify hittar du en del rabattkoder samt mycket annat relaterat till ditt jobb.
Nyhetsbrev
Registrera dig på nyhetsbrev hos företag som intresserar dig. Det kan ibland vara jobbigt att mailkorgen bombaderas av e-post men genom att följa företag och varumärken du gillar så missar du inte när de kampanjar produkten du väntat på.
Använd Tygpåse
En plastpåse kostar idag 6 – 7 kr. Låt säga att du går och handlar i matbutiken 2 – 3 gånger i veckan. Om du köper en plastpåse per besök innebär det att du spenderar 624 – 1092 kr per år.
Men sanningen är att många av oss besöker matbutiken fler gången än så. Därtill besöker du även andra butiker som också tar betalt för sina plastpåsar. Med det sagt. En tygpåse är en bra investering som är snäll både mot miljön och din plånbok.
Avsluta/Pausa abonnemang som inte nyttjas
Hur många abonnemang har du idag? – Det har blivit en alltmer vanlig affärsmodell för företag att erbjuda abonnemang eller prenumeration i olika former. Detta eftersom att bolaget då får en återkommande inkomstkälla vare sig du nyttjar deras tjänst eller inte. Nyttjar man abonnemangen kan det vara ekonomiskt billigare för dig än att betala per tillfälle. Men det är lätt hänt att man man efter ett tag bara betalar för saker och ting som man i slutändan inte nyttjar.
Det kan således vara en god idé att se över sin abonnemang med jämna mellanrum.
- Streaming
- Gym
- Dejtingappar
- Kaffeappar
- Andra appar
Betala inte för obegränsad surf
Behöver du verkligen 1000/1000 på bredbandet hemma eller obegränsad surf på mobilen? Många av oss betalar för alldeles för mycket surf och hastigheter som aldrig nyttjas. Det är klart att det låter trevligt med obegränsad surf på telefon men om du bara nyttjar 10 GB i månaden så finns det mycket pengar att spara.
Hos en operatörer kan du logga inte och se hur mycket du surf du faktiskt nyttjar varje månad. Om din operatör inte erbjuder denna möjlighet kan du ringa dem och fråga.
Byt inte ut telefon
Att byta ut telefonen vartannat år är många gånger att kasta pengar i sjön. Idag är det väldigt lite skillnad mellan modellerna som släpps på marknaden. Är det verkligen värt att betala 400 kr extra varje månad för en ny telefon om din nuvarande fortfarande fungerar och möter dina krav? Vänta tills din telefon lägger av eller den inte längre klarar att uföra det du behöver den till innan du köper in en ny. Bra för plånboken och för miljön.
Skippa Julklappar
Istället för att köpa julklappar för flera tusen och ändå inte pricka rätt är det bättre att spela julklappsspelet, allra minst för plånboken. Det är idag socialt accepterat är föreslå julklappsspelet som ersättning för det traditionella julklappsutbytet och många känner nog att de kan pusta ut när du föreslår detta. Alla parter slipper julstressa och istället köper man ett par små saker för 20 – 100 kr totalt.
Se över lånevillkor
Om du har lån är det en god idé att se över lånevillkoren i alla fall en gång om året. Här kan du spara många hundralappar ibland endast genom att ringa ett samtal.
Promenera eller åk kollektivt.
Det kan vara bekvämt att åka bil men det kostar mycket (!) pengar varje månad. Bor centralt i stan bör du överväga om du verkligen behöver äga en bil. Om det är så att du faktiskt behöver äga en bil av någon anledning bör du överväga om du faktiskt behöver köra överallt eller kan byta ut vissa körsträckor mot en promenad.
Kostnader kopplade till bil.
- Bilen (Avbetalning / Leasing)
- Årlig Service + övrigt underhåll
- Biltvätt
- Bilförsäkring
- Bensin
- Årligt Fordonsskatt
Ta med vattenflaskan
Sverige har drickbart vatten direkt i kranen. Det ska vi vara glada för och dra nytta av. Att ta med dig en vattenflaska som du kan fylla på sparar dig pengar och är skonsamt mot miljön.
Ha ett buffertsparande
Ett buffertsparande är ett sparande avsett för att täcka oförutsedda utgifter. T.ex. för att kunna betala om hunden blir sjuk eller bilen plötsligt lägger av. Om du inte har ett buffertsparande kan du tvingas till att behöva ansöka om en kredit med mindre bra villkor.
Dusha istället för att bada
Det kostar en del att fylla upp ett badkar med vatten och därtill brukar ett bad efterföljas med en dusch. Övergå till endast att duscha. För att se till att duschtiden inte blir för lång kan du köpa en timer eller nyttja den du har på telefonen.
Att spara pengar i vardagen behöver inte vara svårt.
Om ni har skummat igenom listan ovan så ser ni nog att ni kan börja spara pengar i vardagen redan nu. Ovan är endast ett par exempel men genom att agera på punkterna ovan kan ni spara tusentals kronor varje år. Detta är pengar som säkerligen kan göra nytta på annat sätt.
Ovan ges endast ett par exempel, det finns fler enkla sätt att spara pengar i vardagen. Fundera och skriv upp dina utgifter så detaljerat du kan. Gå sedan igenom listan och fundera på vad du kan plocka bort helt eller förändra för att få ner kostnaden. Gör du detta kommer du säkerligen komma på betydligt fler sätt än ovan som gör att du kan spara pengar i vardagen.
Våra enkla spartips-favoriter för att spara pengar i vardagen.
- Handla Second Hand
- Se över mobilabonnemanget.
- Börja använd tygpåse istället för plastpåse.